Bij de Indonesische gerechten werd van oorsprong ijswater geschonken. Dit is net als mineraalwater een neutrale begeleider van de maaltijd.

Voor mensen die niet van alcohol houden is thee ook een goed alternatief. Kies dan bij voorkeur een Javaanse of Ceylonthee. In de westerse wereld is bier een populaire begeleider van de maaltijd. Bier blust wel de brand van de hete specerijen, maar heeft ook vaak een nadelige bijwerking: het geeft gauw een "vol" gevoel.

Meer en meer wordt ertoe overgegaan, zeker bij de Indonesische nouvelle cuisine, wijn te schenken. Lichte, zeer fruitige wijnen, zowel in wit, rood als rosé, lenen zich uitstekend bij gekruide gerechten. Zeker als ze goed gekoeld geschonken worden hebben ze vaak ok een "blussende" werking.


In onderstaande opsomming van wijnen uit verschillende landen afkomstig, vindt U enkele suggesties.

Witte wijnen:

Riesling, Pinot gris, Pinot blanc, Muscadet de Sèvre et Maine, Bordeaux, Sancerre en Pouilly-Fumé (Frankrijk); Riesling (Italië), Gewürztraminer (Duitsland); Rioja (Spanje).

Rode wijnen:

Jonge Rhônewijnen, Beaujolais, Mâcon, Haut-Médoc en Châteauneuf-du-Pape (Frankrijk); Rioja (Spanje); wijnen van de druivesoorten shiraz en cabernet-sauvignon uit Australië en Californië.

Rosé wijnen:

Pinot noir (Elzas), Tavel, Listrac en Côtes de Provence (Frankrijk).