Rèmpah Ballen. (Gefrituurde gehaktballetjes)

 

   * 500 gr. half om half gehakt,

* ca. 8 zwarte peperkorrels,

   * 500 gr. gekookte aardappelen,

* snufje zout,

   * 3 teentjes knoflook,

* paneermeel,

   * 1 eetl. ketoembar,

* ketjap manis,

   * 1 theel. nootmuskaat,

* 1 ei.


   Pel de knoflook en hak ze fijn. Wrijf de knoflook, ketoembar, nootmuskaat, peperkorrels en een snufje zout    fijn in de vijzel. Doe de aardappelen en het gehakt in een ruime schaal en stamp het met de stamper van    de vijzel tot een smeuig geheel. Voeg de fijngewreven kruidenpasta toe en een handvol paneermeel en    een scheut ketjap manis en kneed het met de hand tot een geheel. Verdeel het verkregen gehakt in twee    helften. Klop in een bord het ei los.

   Neem elke keer een lepel gehakt in de hand en maak er balletjes van. Maak een kwart liter olie warm in    een wok. Plet de balletjes tussen beide handen en wentel ze in door het ei. Bak de Rèmpah ballen in    porties van 4 tot 5 op klein vuur om en om tot ze goudbruin van kleur zijn.
   Neem een vuurvaste schaal en doe er een paar stukjes margarine in. Vul de schaal met het andere deel    van het gehakt en wrijf het met de achterkant van lepel glad.Doe er nog een paar klontjes margarine op    en doe de schaal in een voorverwarmde oven. Een uurtje of iets langer op 200 graden celsius bakken tot    een goudbruine korst.
   Deze bijgerechten worden meestal bij de Sajor Lodèh geserveerd.