Frikadel Ikan. (Vis uit de oven)
 

   * 800 gr. panklare makreel, schelvis of andere vis.

* 1 ei,

   * 2 eetl. azijn.

* sap van 1/2 citroen,

   * zout,

* 3 eetl. fijngehakte selderij,

   * 4 middelgrote aardappelen,

* 60 gr. boter,

   * 1 middelgrote ui,

* ketjap manis,

   * 1 teentje knoflook,

* paneermeel.

   * 1/2 theel. laos,

 


   Pel de ui en de knoflook en snijd ze heel fijn. Kook de aardappelen. Was de vis goed, ook inwendig. Breng    4 dl. water aan de kook met azijn en 1/2 theelepel zout en leg de vis daarin. Draai de warmtebron laag    zodra het water kookt, doe het deksel op de pan en laat de vis gaar worden.

   Maak intussen de aardappelen met een vork fijn, roer er de ui, de knoflook, de laos en een beetje zout    door. Klop het ei los, roer het met de citroensap en de peterselie door het aardappelmengsel. Zet een zeef    op een kom en giet de inhoud van de vispan in het vergiet; haal de vis eruit en neem de vis van de graat.    Bewaar het visnat.    

   Verwijder zoveel mogelijk velletjes en maak de vis met een vork fijn. Beboter een ovenschaal, smelt de    rest van de boter.

   Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor op 200 graden. Roer de vis door het    aardappelmengsel en voeg daaraan zoveel visnat toe, dat een smeu´g mengsel ontstaat. Proef dit en doe    er naar smaak ketjap en zout bij. Breng het mengsel over in de ovenschaal. Strooi er wat  paneermeel    oven en verdeel er de boter over. Zet de schaal in de oven tot het gerecht in ca. 20 min. door en door    warm en mooi van kleur is geworden.