Pengat Asem Pedis. (Gestoofde vis in scherp gekruide saus)
 

   * 500 gr. kabeljauwfilet,

* 2 eetl. pindakaas,

   * 6 rode lomboks,

* 1 theel. laos,

   * 8 theel. citroensap,

* 1 cm. verse djahé,

   * 4 kemirienoten,

* 1 theel.koenjit

   * 2 uien,

* zout naar smaak,

   * 2 knoflookteentjes,

* peper naar smaak.


   Pel de ui en snipper ze fijn. Pof de kemirinoten in een droge koekepan. Schil de djahé en hak hem    fijn.Spoel de vis af en maak ze droog. Vis verdelen in 8 gelijke stukken. Los het zout op in het citroensap    en bestrijk de vis hiermee. Dan de vis 15 minuten laten staan. Ontpit de lomboks en snij ze in kleine    stukjes.

   Doe deze dan samen met de reeds fijngestampte kemiris, uien, uitgeperste knoflook, djahé, laos, koenjit    peper en zout in een vijzel en wrijf alles tot een gladde pasta. Bestrijk de stukken vis aan alle kanten    met dit mengsel en laat de vis weer 15 minuten liggen. Leg dan de stukken vis naast elkaar in een wijde    pan. Schenk er zoveel water bij dat de vis net niet onder staat. Breng alles heel langzaam boven een    zeer laag vuur aan de kook.

   Zet het vuur nog lager en laat de vis in 7 tot 8 minuten zachtjes gaar worden. Schep de gare stukken vis    op een voorverwarmde schaal. Breng het vocht in de pan snel aan de kook en roer er de pindakaas    doorheen. Blijf roeren totdat een lichtgebonden saus is verkregen. Laat de saus nog 3 tot 5 minuten    zachtjes doorkoken. Schenk de hete saus over de stukken vis.