Babi Nanas. (Varkensvlees met ananas)
 

   * 500 gr magere varkenslappen,

* 2 teentjes knoflook,

   * 2 eetl. sla-olie,

* 1 theel.sambal oelek,

   * 1 blik ananasschijven

* 1 stukje verse djahé van ong. 2 cm,

   * 1 rode paprika,

* 2 theel. maïzena,

   * 1 groene paprika,

* 2 eetl. ketjap manis,

   * 2 uien,

* 2 gesnipperde voorjaarsuitjes.

 

   Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn. Schil de djahé. Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd    het in pinkbrede repen. Verdeel elke schijf ananas in ca 8 stukken of schil de ananas en snijd deze in    stukjes. Was de paprika's, verwijder de steelaanzetten, halveer de vrucht en neem het zaad en de    zaadlijsten weg. Snijd het vruchtvlees in reepjes die weliswaar smaller maar ongeveer even lang zijn als    de repen vlees.

   Verhit de olie in een wadjan en fruit hierin de fijngesneden knoflook en uien tot ze wazig van kleur zijn.    Voeg het vlees toe en bak het gedurende 3 minuten onder voortdurend omscheppen in de hete olie.    Voeg de ananas en de paprika toe. Laat alles nogmaals 3 minuten onder voortdurend omscheppen    bakken. Strooi er wat zout over, voeg de sambal, ketjap manis en djahé toe en blijf goed roeren. Schep    alles goed om en doe er dan 2.5 dl kokend water bij.

   Laat alles 3 minuten heel zachtjes sudderen boven een matig afgestelde warmtebron. Maak de maïzena    aan met 2 eetlepels koud water. Schuif alle ingrediënten naar één zijde van de wok en roer de maïzena    oplossing door het vocht op de bodem. Blijf roeren, tot een gebonden saus is verkregen. Schep daarna    alle ingrediënten door de saus en laat de kook er nog even over komen. Haal het stukje djahé uit de pan    en laat Nog even koken.

   Garneer het gerecht met wat gesnipperde voorjaarsuitjes en dien het op met doorgekookte rijst.