Be Siap Mesisit. (Heet gekruide kip)

        

   * 1 hele kip van ca. 1 kg

* 3 eetl.plantaardige olie,

   * 3 eetl. gesmolten gula djawa,

* 8 kemirinootjes,

   * 10 rawits,

* 3 salamblaadjes,

   * 7 sjalotjes,

* 2 stengels sereh,

   * 7 teentjes knoflook,

* 1 stukje kentjoer van ca. 2,5 cm,

   * 1 stukje laos van ca. 4 cm,

* 2 stukjes koenjit van ca. 4 cm.


   Voor de saus:
 

   * 4 rode lomboks,

* 1 tomaat,

   * 5 sjalotjes,

* 1 theel. trasi,

   * 3 teentjes knoflook,

* 2 theel. limoensap.


   Maak de kip schoon en snijd deze aan de buikzijde doormidden over de lengte. Maak de rawits schoon. Pel    de sjalotten en de knoflook. Schil de kentjoer, de laos en de koenjit en hak ze fijn. Knip het bovenste deel    van de sereh plet hem met de stamper van de vijzel en leg er een knoop in. Wrijf de rawits, de sjalotjes,    de knoflook, de laos, de kemirinootjes, de kentjoer en de koenjit fijn in de vijzel.

   Meng er de gula djawa door. Verhit de olie in de wok en fruit het kruidenmengsel met het salamblaadje    en de sereh. Laat het kruidenmengsel afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 C. Wrijf de kip van    binnen en van buiten in met het kruidenmengsel. Leg haar op een rooster en schuif deze boven in een    braadslee in de oven. Rooster de kip in circa 1 uur gaar; keer haar regelmatig.
   Verwijder het kippevel, neem het vlees van het karkas en snijd het in fijne reepjes. Pel voor de saus de    sjalotjes en de knoflook, maak de lomboks schoon; snijd ze fijn. Maak de trasi fijn en snijd de tomaat in    smalle partjes. Verhit een beetje olie in de wok en fruit alles circa 5 minuten. Vermeng het kippenvlees met    het resterende kruidenmengsel, de saus en het limoensap en voeg zout naar smaak toe.