Getcok. (Rundvlees in pittige saus met sesamzaadjes)

        

   * 500 gr. rundvlees,

* sap van 3 limoenen,

   * 300 gr. runderhart,

* 2 dl. santen,

   * 3 rode lomboks,

* 5 teentjes knoflook,

   * 5 sjalotjes,

* 3 rawits,

   * 3 stengels sereh,

* 7 kemirinootjes,

   * 3 djeroek peroet blaadjes,

* 1 theel. asem,

   * 1 schijfje laos van ca. 3 cm,

* zout,

   * 75 gr. geraspte kokos,

* plantaardige olie.

   * 5 eetl. sesamzaadjes,

 


   Pel voor de kruidenpasta de knoflook, verwijder de steeltjes van de rawits en snijd de knoflook en rawits    fijn. Wrijf ze met de kemirinootjes, de asem en zout naar smaak in een vijzel fijn tot een pasta. Kook het    rundvlees in ongeveer 2 uur gaar in kokend water met zout, laat de laatste 45 minuten het runderhart    meekoken.  

   Snijd het vlees en het hart in dunne lapjes. Pel de sjalotjes en snijd ze fijn. Verwijder de steeltjes en de    zaadjes van de lomboks en snijd de lomboks fijn. Knip het bovenste deel van de serehstengels, kneus    de stengels en doe er een knoop in. Schil de laos en snijd de djeroek peroet blaadjes fijn. Verhit de olie    in een wok en frituur hierin de sjalotjes goudbruin. Schep ze eruit en laat ze uitlekken. Rooster het    geraspte kokos in een droge koekenpan goudbruin en maal het daarna in de vijzel fijn. Doe hetzelfde    met de sesamzaadjes.

   Verhit ongeveer 3 eetlepels olie in de wok en fruit hierin de kruidenpasta samen met de rode lomboks en    de djeroek peroet ongeveer 2 minuten. Voeg de serehstengels, de plakjes laos en zout naar smaak toe.    Fruit dit nog eens 1 minuut. Doe de santen en het fijngemalen geraspt kokos erbij. Roer tot de massa    wat dikker is geworden. Voeg de helft van het limoensap, de helft van de gebakken sjalotjes, evenals    het vlees, het runderhart toe. Meng dit alles ongeveer 3 minuten goed door elkaar.

   Strooi voor het serveren de andere helft van de gebakken sjalotjes en de gemalen sesamzaadjes over het    gerecht.